ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

 

Υπάρχουν διάφοροι μύθοι σχετικά με την ιστορία της Σκοπέλου. Από πηγές της Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας αναφέρεται ο μύθος ότι κάποτε ο Δίας και ο Ποσειδώνας μάλωναν για το ποιος θα κυριαρχεί τα φτερωτά άλογα, ο Ποσειδώνας λόγω της ήττας του κτύπησε το έδαφος και δημιουργήθηκαν νησιά που το μεγαλύτερο από αυτά ήταν η Πεπάρηθος (Σκόπελος).

Ευρήματα υποδεικνύουν ότι η Σκόπελος κατοικείται από το 1.600 π.Χ.

Η παράδοση περιγράφει ότι από τη Μινωική εποχή οι Κρήτες ήταν οι πρώτοι που εγκαταστάθηκαν μετά τον Πρίγκιπα τους Στάφυλο, ο οποίος ήταν γιος του Θησέα και της Αριάδνης. "Στάφυλος" προέρχεται από την λέξη σταφύλια, το νησί ήταν γνωστό για την μεγάλη παραγωγή κρασιού.

Διαδοχικά η Σκόπελο ανά τους αιώνες είχε κυριευθεί από τους Αθηναίους, τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, τη Λατινική Αυτοκρατορία, την Οθωμανική Αυτοκρατορία, την Δημοκρατία της Βενετίας και τελικά έγινε μέρος της πρώτης Ελληνικής Δημοκρατίας σύμφωνα με το πρωτόκολλο του Λονδίνου το 1830.

ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΦΥΣΗ

 

Η Σκόπελος είναι το μεγαλύτερο νησί από την ομάδα των Βόρειων Σποράδων στο δυτικό Αιγαίο και θεωρείται η πρωτεύουσα τους.

Είναι ανάμεσα σε δύο άλλα κύρια νησιά των Βορείων Σποράδων την Σκιάθο και την Αλόννησο.

Έχει έκταση 97 τετρ. χιλιόμετρα, περιβάλλεται από ακτογραμμή 67 χλμ. και σχεδόν 6.000 κατοίκους.

 

Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού ζει στην πρωτεύουσα του νησιού, που ονομάζεται Σκόπελος ή «Χώρα».

Η Χώρα της Σκοπέλου ή «Χώρα» έχει πάνω από 3.000 κατοίκους και είναι επίσης το κύριο λιμάνι. Το νησί έχει κι άλλους οικισμούς των οποίων ο δεύτερος μεγαλύτερος είναι η "Γλώσσα" με το λιμάνι της "Λουτράκι" που βρίσκεται στο βόρειο-δυτικό τμήμα της Σκοπέλου. Υπάρχουν περίπου 1.100 κατοίκους σε αυτήν την κοινότητα.

Μια άλλη κοινότητα είναι το "Νέο Κλήμα" ή "Έλιος", το οποίο είναι μια πρόσφατα κατασκευασμένη κοινότητα που αναπτύχθηκε μετά το σεισμό του 1965 στην οποία επανεγκατάσταση οι κάτοικοι από το Παλιό Κλήμα που είχαν υποστεί σοβαρές ζημιές. Το «Νέο Κλήμα" έχει περίπου 400 κατοίκους.

Υπάρχουν και άλλοι οικισμοί που τους περισσότεροι από αυτούς τους επισκέπτονται από του τουρίστες για χαλάρωση όπως: ο Πάνορμος, ο Αγνώντας, ο Στάφυλος, το Παλιό Κλήμα, το Αθέατο, ο Καλόγερος, κ.λπ.

Η Σκόπελος θεωρείται το πιο πράσινο νησί του Αιγαίου και από πολλούς επισκέπτες θεωρείται το πιο όμορφο νησί των Σποράδων ή ακόμα και της Ελλάδας.

ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Skopelos Map Skopelos Map, click to viewlightboxSkopelos Map

 

Υπάρχει μεγάλος αριθμός από μοναδικές παραλίες που μπορείτε να προσεγγίσετε κυρίως με αυτοκίνητο, λεωφορείο, ποδήλατο ή μικρό ιδιωτικό σκάφος, όπως:

 

  • Σκόπελος (Σκόπελος Βορειοανατολικά): Η κοντινότερη παραλία στην πόλη της Σκοπέλου με καθαρά γαλαζοπράσινα νερά και άμμο.
  • Έλιος (Δυτική Σκόπελος): Δύο δημοφιλείς αμμώδεις παραλίες με κρυστάλλινα νερά, οργανωμένες με ομπρέλες και ξαπλώστρες.
  • Καστάνη (Δυτική Σκόπελος): Προσφέρει παχιά σκούρα άμμο και τιρκουάζ νερά, ενώ περιβάλλεται από πευκόφυτους λόφους.
  • Πάνορμος (Νοτιοδυτικά Σκόπελος): Μια δημοφιλής οργανωμένη παραλία με λεπτό βότσαλο και γαλαζοπράσινα νερά οπού η θάλασσα είναι συνήθως ήρεμη.
  • Μηλιά (Νοτιοδυτικά Σκόπελος): Μια δημοφιλής οργανωμένη παραλία με άμμο, με ένα πολύ μεγάλο βράχο να την χωρίζει σε δύο μικρότερες παραλίες. Η Μηλιά θεωρείται ως μια από τις πιο όμορφες παραλίες στην Ελλάδα.
  • Βελανιό (Νοτιοανατολική Σκόπελος): Είναι μια ήσυχη παραλία με άμμο και ψιλό βότσαλο, αλλά χωρίζεται σε δύο παραλίες με ορισμένους μεγάλους βράχους.
  • Στάφυλος (Σκόπελος Νότια): Μια μεγάλη παραλία, μια από τις πιο δημοφιλής παραλίες στη Σκόπελο, με πεντακάθαρη θάλασσα και ωραία αμμουδιά.
  • Αγνώντα (Σκόπελος Νότια): Μια μικρή παραλία με βότσαλο και ήρεμα γαλαζοπράσινα νερά.
  • Λιμνονάρι (Νότια Σκόπελος): Μια αρκετά μεγάλη παραλία με ψιλή λευκή άμμο και ήρεμα γαλαζοπράσινα νερά.
  • Χόβολο (Βορειοδυτικά Σκόπελος): Μια εντυπωσιακή παραλία με τα γαλαζοπράσινα νερά, ψηλά βράχια και βότσαλα.
  • Αρμενόπερτα (Βορειοδυτικά Σκόπελος): Μια γνωστή παραλία με καθαρά νερά, παχιά άμμο και έναν τεράστιο βράχο που στέκεται στο πλευρό της.
  • Γλυστέρι (βορειοανατολικά της Σκοπέλου): Μια σχετικά μικρή ήσυχη παραλία με ωραία γαλαζοπράσινα νερά και βότσαλο. Είναι σε ένα καταπράσινο κόλπο.
  • Περιβολιού (βορειοανατολικά της Σκοπέλου): Μια μεγάλη παραλία με άμμο, ψιλό βότσαλο, και καθαρά γαλαζοπράσινα νερά.
  • Πεθαμένη (Βόρεια Σκόπελος): Μια από τις πιο όμορφες παραλίες της Σκοπέλου με λεπτό βότσαλο και τιρκουάζ νερά.
  • Γλυφονέρι (Ανατολική Σκόπελος): Μια ήσυχη και όμορφη παραλία λίγο πιο βόρεια από την πόλη της Σκοπέλου.
  • Σάρες (Ανατολική Σκόπελος): Μια από τις πιο εντυπωσιακές παραλίες της Σκοπέλου. Χωρίζεται σε τρεις μικρότερες παραλίες, όλες με ψιλό βοτσαλάκι και γαλαζοπράσινα νερά.

 

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ


Η Σκόπελος διαθέτει 23 μοναστήρια και 360 εκκλησίες, εκ των οποίων 120 είναι εντός της περιοχής της πόλης της Σκοπέλου.

Η πόλη της Σκοπέλου τιμήθηκε ως παραδοσιακός οικισμός εξαιρετικής ομορφιάς (19/10/1978 Προεδρικό Διάταγμα 594, 13-11 / 78, το οποίο υπεγράφη από τον Πρόεδρο της Ελλάδας, Κωνσταντίνο Τσάτσο). Αυτό είναι το ελληνικό ισοδύναμο μιας περιοχής εξαιρετικής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς. Ορισμένοι περιορισμοί ορίζουν ότι δεν μπορούν να κτιστούν νέα κτίρια με περισσότερους από 2 ορόφους, πρέπει να υπάρχει επικλινή στέγη με κεραμίδια ή πέτρα σε παραδοσιακό στυλ και οι πόρτες, τα παράθυρα και τα μπαλκόνια να είναι κατασκευασμένα από ξύλο.



ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

 

Η Σκόπελος και η γειτονική Σκιάθος ήταν οι τοποθεσίες γυρισμάτων της ταινίας του 2008 "Mamma Mia". Η γαμήλια πομπή γυρίστηκε στο παρεκκλήσι του Αγίου Ιωάννη κοντά στην Γλώσσα.

ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

 

Δεν υπάρχει αεροδρόμιο στο νησί, αλλά μόνο ελικοδρόμιο για επείγοντα ιατρικά περιστατικά. Οι ταξιδιώτες εξωτερικού μπορούν να ταξιδέψουν στα αεροδρόμια της Αθήνας ή Θεσσαλονίκη ς και μέσω των λιμανιών του Βόλου και του Άγιου Κωνσταντίνου να μεταφερθούν με καταμαράν ή φέρυ μπότ στη Σκόπελο. Εναλλακτικά, μπορούν είτε να προσγειωθεί άμεσα στο αεροδρόμιο της Σκιάθου και στη συνέχεια, να μεταφερθούν και πάλι με καταμαράν ή φέρυ μπότ στη Σκόπελο (περίπου 1 ώρας ταξίδι).

 
Η Χώρα Σκοπέλου

 

Skopelos Town Skopelos Town - Click to view slideslightbox[town]Skopelos Town lightbox[town]Skopelos Town lightbox[town]Skopelos Town lightbox[town]Skopelos Town

Η πρωτεύουσα του νησιού βρίσκεται στο νότιο μέρος του νησιού.

Η Χώρα είναι αρκετά μεγάλη, ήσυχη και καθαρή, με πολλά παραδοσιακά σπίτια διακοσμημένα με μεγάλα λουλουδένια αγγεία.

Η πόλη έχει χτιστεί με αμφιθεατρικό λοφώδες στυλ γύρω από το κυκλικό λιμάνι - ένα από τα πιο όμορφα φυσικά λιμάνια των ελληνικών νησιών.

Μόλις μπείτε στο λιμάνι από τη θάλασσα, θα παρατηρήσετε αμέσως τις βυζαντινές εκκλησίες που κοσμούν τα απόκρημνα βράχια προστατεύοντας την πόλη που έχει το προνόμιο της ενετική αρχιτεκτονική της.

Περιδιαβαίνοντας τους δρόμους θα σας κόψει την ανάσα η περιπλάνηση γύρω από τις αυλές των σπιτιών με μικρά ξωκλήσια.

Οι διώροφες κατοικίες και η λοφώδες μορφολογία οδήγησε σε μια εντελώς διαφορετική ανάπτυξη της πόλης γύρω από το λιμάνι με τρόπο που περισσότερο ή λιγότερο κάθε κατοικία μπορεί να έχει θέα στη θάλασσα καθώς και θέα στα γύρω βουνά.

Υπάρχουν αρκετές φαρμακεία, και ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων, Κέντρο Υγείας, 4 σούπερ μάρκετ και περίπου 20 μικρότερα παντοπωλεία.

 

ΤΑΒΕΡΝΕΣ


Στο παραθαλάσσιο δρόμο του λιμανιού (όπου τα αυτοκίνητα δεν επιτρέπονται από το απόγευμα ) υπάρχουν πολλές καφετέριες, μπαρ και ταβέρνες .


Σας προτείνουμε τα εξής

 

• Ακταίον

• Μόλος
• Κιρατσό
• Αγιόλι (στο τέλος του κόλπου με όμορφη θέα της Χώρας)

 

Στο κέντρο της Χώρας προτείνουμε 3 ταβέρνες με καλό φαγητό και όμορφους κήπους:

 

• Περιβόλι
• Ρόδι
• Ο κήπος της Άννας (Ζωντανή Ελληνική Μουσική από τον φίλο μας κ.. K. Καλαφάτη)